Steve Jobs oli nerokas ja neuroottinen johtaja ja visionääri

Applen perustaja ja pitkäaikainen toimitusjohtaja Steve Jobs menehtyi vuonna 2011 vain 56-vuotiaana, mutta on edelleen yksi maailman tunnetuimmista henkilöistä. Hänen tarinansa sekä henkilökohtaisessa elämässä että yritysjohtajana on ollut monipolvinen seikkailu, jota on seurattu tarkasti ympäri maailmaa. Ristiriitaista persoonaa on kuvattu neroksi, mutta myös monilla muilla sanoilla. Jobsin persoona näkyy vahvasti myös hänen kehittelemissään tuotteissa. Applen tuotesuunnittelussa hän oli tinkimätön ja piti vahvasti kiinni periaatteistaan. Lisää tietoa Jobsin elämästä ja persoonasta saatiin hänen kuolemansa jälkeen Walter Isaacsonin kirjoittamasta elämäkerrasta, joka maalasi kuvan nerokkaasta, mutta neuroottisesta yritysjohtajasta.

Steve Jobs

Adoptioperheen kasvatti

Steve Jobsin elämä siirtyi erikoisille raiteille jo pian hänen syntymänsä jälkeen. Hänen vanhempansa olivat antaneet vauvansa adoptoitavaksi sillä ehdolla, että tulevilla vanhemmilla olisi yliopistotutkinto. Adoptiovanhemmiksi ryhtyivät kuitenkin automekaanikko Paul Jobs ja hänen kirjanpitäjänä työskentelevä vaimonsa Clara, joilla ei ollut minkäänlaista sidettä yliopistomaailmaan. He lupasivat kuitenkin kustantaa adoptiopojalleen koulutuksen.

Murrosikään asti Steve Jobsin elämä oli melko tavallista nuoren pojan elämää Kaliforniassa, mutta alkoi vähitellen ajatella olevansa vanhempiaan fiksumpi. Suunnitelman mukaan hän jatkoi opintojaan Reedin yliopistossa, joka on kallis ja laadukas opinahjo. Jobs ei kuitenkaan innostunut opinnoista ja lopetti koulun ensimmäisen vuoden jälkeen. Sen sijaan hän siirtyi ajan hengen mukaisesti etsimään itseään vaihtoehtopiireistä ja matkusteli useiden kuukausien ajan pieni kyliä Intiassa. Välit adoptiovanhempiin säilyivät kuitenkin lämpiminä.

Applen perustivat insinööri ja markkinointiguru

Jobs oli nuoresta pitäen kiinnostunut elektroniikasta, vaikka ei insinööriksi hakeutunutkaan. Onnekseen Jobs tapasi samoista asioista kiinnostuneen Steve Wozniakin, jolla oli myös tarvittavat taidot tuotteiden luomiseen. He perustivat yhdessä elektroniikkayritys Applen. Kahden ensimmäisen viikon ajan mukana oli myös kolmas osakas Ron Wayne, joka ei kuitenkaan uskonut yrityksen menestysmahdollisuuksiin ja jätti projektin

Applen perustivat insinööri ja markkinointiguru

Wozniakin insinööritaidot ja Jobsin ymmärrys markkinoinnista olivat toimiva yhdistelmä, eikä mennyt kauankaan, kun Apple valmisti ensimmäiset menestystietokoneensa. Yrityksen keulakuvaksi nousi Jobs. Applen periaatteena oli alusta asti se, että sekä laitteet, ohjelmistot että sovellukset tehdään kaikki samassa yrityksessä. Business kukoisti ja teki perustajistaan miljonäärejä.

Vaativa johtaja ja ristiriitainen persoona

Ongelmaksi alkoi kuitenkin nousta Jobsin erikoinen johtamistyyli. Useiden yhteenottojen jälkeen Jobs erosi Applesta vuonna 1985. Toimitusjohtajana jatkoi Pepsiltä Applelle siirtynyt John Sculley, joka sai lopulta potkut vuonna 1993. Jobs syytti Sculleyta aina siitä, ettei tämä ymmärtänyt hänen visiotaan Applen tuotteista.

Applen jälkeen Jobs ei suinkaan jäänyt toimettomaksi, vaan perusti seuraavan yrityksensä NeXT:in, jonka toimialana oli kehittää tietokoneita korkeakouluille. Taloudellisesti NeXT:istä ei kuitenkaan koskaan tullut menestystä. Jobsin toinen hanke oli animaatioelokuvayhtiö Pixar, josta hän osti 70 prosentin osuuden vuonna 1986. Hän maksoi tuolloin osakkeista yhteensä kymmenen miljoonaa dollaria. Pixar nousi nopeasti animaatiomaailman huipulle ja Disney halusi ostaa sen itselleen. Kauppoja hierottiin usein riitaisissakin merkeissä useiden vuosien ajan, mutta lopulta vuonna 2006 Jobs myi Pixarin Disneylle 7,4 miljardilla dollarilla.

Paluu Appleen

Applessa alettiin kaivata perustajan näkemystä ja otetta, ja vuonna 1996 Apple osti NeXT:in, saaden samalla Jobsin palaamaan. Hankaluudet eivät kuitenkaan olleet ohi, sillä vuosien aikana Jobs ei ollut muuttunut ainakaan yhteistyökykyisemmäksi ja häntä syytettiin usein alaistensa ideoiden varastamisesta. Samalla alkoi kuitenkin Applen menestyksellisin aika, kun se lanseerasi ensimmäiset i-tuotteensa iPodin, iPhonen, iTunesin ja iPadin. Jobsin kohtaloksi koitui aggressiivinen haimasyöpä. Jobs kuoli vuonna 2011, mutta jäi historiaan visionäärinä ja erittäin karismaattisena esiintyjänä.

Paluu Appleen