Piilaakso on käsittämätön omaisuuskeskittymä ja innovaatioiden lähde

Piilaakso eli Silicon Valley on saanut aikojen saatossa muitakin teknologiakeskuksia kilpailijakseen, mutta on säilyttänyt äärimmäisen keskeisen asemansa jatkuvasti muuttuvassa huipputeknologian maailmassa ja on useiden maailman suurimpien menestystarinoiden kotipaikka.

Piilaakso on käsittämätön omaisuuskeskittymä ja innovaatioiden lähde

Tasaisin väliajoin ennustetaan myös Piilaakson tulleen taipaleensa päähän. Vakavin takaisku alueella oli it-kuplan puhkeaminen vuosituhannen vaihteessa, kun yrityksille ladatut hurjat taloudelliset odotukset jäivät toteutumatta. Piilaaksossakin tämä tarkoitti sitä, että yritysten arvosta putosi kaksi kolmasosaa ja useat kymmenet yritykset ajautuivat konkurssiin. It-alan työpaikoista menetettiin joka toinen. Huonommistakin vuosista huolimatta tämä keskittymä on kuitenkin aina noussut takaisin suosion huipulle.

Hewlett-Packard kuuluu Piilaakson pioneereihin

Piilaakson alueen erityisyys piilee jo 1900-luvun alussa, jolloin alueella toimivat jo ensimmäiset teknologiayhtiöt. Maailmanmaineeseen alue nousi kuitenkin vasta vuonna 1938, jolloin kaksi Stanfordin yliopiston kasvattamaa sähköinsinööriä, William Hewlett ja David Packard, perustivat Palo Altoon äänilaitteiden testaamiseen tarkoitetun yrityksen. Nuoret insinöörit olivat kehittäneet tekniikan itse ja opettajansa rohkaisemina he patentoivat ja kaupallistivat sen. Tämä kannatti, sillä HP on yhä edelleen it-alan kärkiyrityksiä. Apple I -tietokonetta pidetään usein maailman ensimmäisenä pc:nä, mutta toisten mielestä tätä edeltänyt Hewlett Packardin pöytämallinen vuonna 1968 julkaistu 9100A-laskin oli todellinen ensimmäinen henkilökohtainen tietokone. Apple sai kuitenkin suuren yleisön huomion ja lähti hurjaan nousukiitoon. Joulukuussa 1980 Applen osakkeet tulivat pörssiin 22 dollarin kappalehinnalla ja ne myytiin loppuun muutamassa minuutissa.Tästä lähtien Piilaakso on toiminut innovaatioiden keskuksena ja alueella on kehitetty menestystuote toisensa perään. Eikä ihme, kun muistelee, mitkä kaikki yritykset Piilaaksossa toimivat. Joukkoon kuuluvat mm. Adobe, Cisco, Compaq, eBay, Google, Microsoft ja Tesla.

Hewlett-Packard kuuluu Piilaakson pioneereihin

Talouden notkahdukset eivät ole kaataneet toimintaa

Piilaakson menestystarinassa on nähty välillä myös notkahduksia, sillä edes teknologiakeskus ei ole laman ulottumattomissa. 1980-luvun lopulla tietokoneiden valmistus oli levinnyt myös muualle, eikä uusia innovaatioita tuntunut syntyvän odotetulla tahdilla. Pessimistisimmät kutsuivat aluetta jo nimellä Kuolemanlaakso eli Valley of Death. Pelastajaksi saapui lopulta internet ja vuoden 1995 elokuu toi mukanaan suuria muutoksen tuulia, kun vasta muutaman vuoden toiminnassa ollut Netscape kauppasi osakkeitaan. Osakekaupan myötä yhtiön arvoksi mitattiin muutaman viikon päästä lähes kaksi miljardia dollaria.

Piilaakson teknologiakuume houkuttelee yrittäjiä

Internetin vallankumous sai monet vertaamaan Piilaaksoa Kaliforniassa 1850-luvulla vallinneeseen kultakuumeeseen, sillä Piilaakson menestyksestä halusivat nyt kaikki osansa. Hakkujen sijaan kännyköillä varustautuneet ihmiset vaelsivat Piilaaksoon verkostoitumaan ja perustamaan yrityksiä. Www-kuplalla oli kuitenkin myös kääntöpuolensa. Maailmanlaajuinen it-hype johti lopulta osaltaan vuosituhannen vaihteessa koettuun vakavaan talouskriisiin. Tämä kolaus tuntui myös Piilaaksossa, mutta ei pysäyttänyt lopullisesti it-vallankumousta. Tuotekehittely Piilaaksossa jatkuu ja kuluttajat innostuvat edelleen teknologiatuotteista, vaikka ostovoima oli hetken heikommalla tolalla.

Piilaakson teknologiakuume houkuttelee yrittäjiä

Menestyksen takana riskien sieto

Piilaaksoa on kuvailtu mm. maailman suurimmaksi, laillisilla toimilla hankituksi omaisuuskeskittymäksi. Piilaakson keskuspiste eli tietynlainen pääkaupunki on San José, jossa tullaan toimeen huomattavasti paremmin kuin muualla maassa. Kaupungin kotitalouksien keskiansio pyörii 70 000 dollarissa, kun muualla Yhdysvalloissa se on noin 30 000 dollaria pienempi. Alueen väestön rikastuttamisen lisäksi Piilaakso on kuitenkin onnistuneesti muuttanut koko maailmaa. Piilaaksolaisilta tiedustellaan usein menestyksen salaisuutta ja aiheesta on tehty useita tutkimuksia. Yhdistäväksi tekijäksi tuntuu nousevan riskejä pelkäämätön businesskulttuuri. Liialliseen byrokratiaan ja jähmeyteen sortuvat yritykset ovat saaneet usein nähdä, kuinka yrityksen nuoret, lahjakkaat ja radikaalit työntekijät kyllästyvät odottamaan ja alkavat toteutta omia visioitaan omien yritystensä kautta. Alueella vallitsee vahva yrittämisen henki, eikä konkurssi ole häpeä. Noloa on vasta, jos ei konkurssin jälkeen uskalla yrittää uudelleen.