Kiinan suuri palomuuri

Internet on saatavilla nykyään jo suurimmassa osaa Kiinaa. Tähän sisältyy kuitenkin sivujuoni, johon on syytä varatua mikäli Kiina on matkakohdelistalla. Vaikka hotelleissa ja turistipaikkojen kahviloissa nettiin pääsee melko helposti, niin hyvin nopeasti tulee selväksi, ettei kaikki sisältö ole saatavilla. Länsimaalaiset ovat tottuneet jatkuvaan sosiaalisessa mediassa päivittelyyn ja tämä ei Kiinassa onnistu.

Kiinan suuri palomuuri

Voi siis sanoa hyvästit kuva- ja viestipäivityksille ja kokemusten jakamiselle Kiinan reissulla. Sama koskee Googlea, sen käyttö on estetty Kiinassa. Joten on ehkä kelpo idea tarkistaa suositut vierailukohteet ja muu tärkeä tieto ennen matkaa, ja säilyttää näitä vaikka paperilla (syy selviää tuonnenpana).

Hotellit, kahvilat ja nähtävyydet yhteyspaikkoina

Hotellien yhteydet voivat myös suuresti vaihdella, ja etenkin jos matka kulkee pienempien kaupunkien tai maaseudun läpi, voi varautua olemaan monta päivää ilman minkäänlaisia yhteyksiä. Tosin useissa hotelleissa kaupunkialueilla on myös kiinteä nettiyhteys joka on vieraiden käytössä, mikäli oma puhelin tai kone ei tunnu toimivan kunnolla. Hotelleissa joissa on nettiyhteys huoneissa, yhteys toimii ethernet-kaapelin kautta, ja hotelli laskuttaa joko tunti- tai päivätaksan mukaan. Koska Kiina kuitenkin haluaa pysyä muun maailman kehityksessä mukana, internetin laajennus muuallekin kuin kaupunkeihin on käynnissä. Tarkoitus on saada nettiyhteys Yangtze joen ristelijöihin ja suosittuihin nähtävyyskohteisiin. Ilmaista nettiyhteyttä testataan myös luotijunissa. Suurimassa osassa lentokenttiä ja juna-asemia ilmainen nettiyhteys on jo toteutunut. Tässäkin piilee tosin yksi jippo. Ilmainen nettiyhteys näilä julkisilla paikoilla toimii vain kiinalaisilla puhelinkorteilla, joten kortti kannattaa hankkia. Hieman yllättävää on, että länsimaissa niin arkipäiväiset nettikahvilat eivät palvele ulkomaisia vieraita. Nettikahvilan käyttö edellyttää henkilötodistuksen näyttämistä, mutta passi tai viisumi ei ole hyväksyttävä todiste näissä paikoissa, joten nettiyhteyksiä kannattaa etsiä muualta.

Hidas, hitaampi, täysi pimennys

Mitä tulee julkisiin internetyhteyksiin, Kiinan hallituksen kontrolli voi tehdä netin käytöstä uskomattoman turhauttavaa. Suoranainen sensuuri ja monet estetyt sivustot joihin johtaa linkkejä sallituilta sivuilta, aikaansaa tavattoman hitaan sivujen lataamiseen. Vaikka hotelli tai majoituspaikka mainostaisi internet yhteyttä, tämä voi muuttua päivässä käyttösääntöjen muuttumiseen tai jopa täydelliseen nettiyhteyden katkaisemiseen. Kiinassa matkustettaessa ei siis kannata luottaa siihen että nettipalveluita on ollenkaan. Kiinan erikoinen nettisäätely ei varmaankaan tule muuttumaan kovin nopeasti hallituksen tarkan ja epäloogisen sensuurin takia. Sensuuri koskee nimenomaan sellaisia sivustoja joihin on vapaa pääsy, ja joissa saa vapaasti ilmaista mielipiteitään ja julkaista kuvia. Listaan kuuluu siis kaikki sosiaalisenmedian sivut ja keskustelufoorumit. Tämä jo sinänsä pätee aika isoon osaan koko netin sisällöstä. Poikkeuksena yllättäen Macau ja Hong Kong, joissa on vapaa pääsy kaikille sivustoille. Suurin huolenaihe matkailijalle on tietenkin Google, joka on monen päivittäin käyttämä monityökalu. Ilman Googlea netistä hakeminen tuntuu aika hankalalta. Tämä tietysti tarkoittaa että kirjautuminen gmailiin ei myöskään onnistu. Googlen tilalle matkaa varten voi kokeilla vaikka Bing Maps-palvelua ja avata eri sähköpostitili, esimerkiksi Outlook. Muistettavaa on, että puhelimet joissa on Googlen software, eivät välttämättä toimi ollenkaan Kiinaan saapuessa. Matkailijan perspektiivistä Kiinan hämmentävä nettisekoilu on epätoimiva, ja jatkuva sääntöjen viilailu ja uusien nettisivujen blokkaaminen tarkoittaa sitä että Kiinaan matkatessa on vaan sopeuduttava maan tapoihin tässäkin asiassa. Vaihtoehtoisesti voi hankki VPN palvelun, mutta senkään toiminnasta Kiinassa ei ole takuita, joten saattaa olla turha sijoitus. Varoituksen sana, Kiinassa on suuri houkutus ostaa halpaa elektroniikkaa, ja etenkin halvat Android puhelimet ovat kiinnostavia. Mutta, nämä puhelimet eivät sisällä mitään peruspalveluita kuten Google Playtä, sensijaan niissä piilee kyseenalaisia valmiiksi asennettuja ohjelmia. Kiinaa ei kannata jättää kuitenkaan kokematta, seikkailu vanhanaikaisesti ilman nykyajan tekniikkaa voi olla avartava kokemus.

Hidas, hitaampi, täysi pimennys