Kännyköihin riittää lisälaitteita laidasta laitaan

Puhelinta voi tuunata monipuolisemmaksi paitsi sovelluksilla, myös erilaisilla lisälaitteilla. Lisälaitevalikoimasta löytyy monia varsin hyödyllisiä esineitä, jotain yllättävää ja myös täysiä turhakkeita. Laadukkaimpia lisälaitteita ovat luultavasti erilaiset linssit, joiden avulla kännykästä voi muokata varsin laadukkaan kameran ja turhakkeiden osastoa taas edustavat yhden vitsin ihmeet, kuten vaikka kännykkään yhdistetty paistomittari.

Kännyköihin riittää lisälaitteita laidasta laitaan

Katse tähtiin – tai ainakin lähipuun latvaan

Noin 75 euron panostuksella puhelimesta voi tehdä melko hyvin toimivan kaukoputken, jolla voi tuoda kohteen 10 kertaa lähemmäksi. Lisälaite tosin vie jonkin verran tilaa eikä sitä tule kannettua mukana huvikseen, mutta on kuitenkin huomattavasti kevyempi ja kätevämpi vaihtoehto kuin varsinainen kaukoputki. Jos kohteesta haluaa ottaa kuvia pelkän katselemisen sijaan, voi puhelimesta rakentaa erittäin toimivan kamerasetin. Yksi suosituimmista lisälaitteista on jonkinlainen kamerateline, jolla puhelimen saa asetettua paikoilleen hankaliinkin kohtiin ja näin otettua kuvia pitkällä laukaisuajalla. Videokuvaamisessa auttaa puolestaan jonkinlainen tuki, joka auttaa kameran tasapainottamista.

Katse tähtiin – tai ainakin lähipuun latvaan

Kännyköille saa myös runsaasti erilaisia linssejä, joiden avulla käsissäsi on monipuolinen kuvaustyökalu. Suosituimpia linssejä ovat mm. laajakulma, kalansilmä ja erilaiset makrolinssit. Erityisesti oikeiden lisälaitteiden avulla ja hyvin valituilla linsseillä kännykkäkuvia on yhä vaikeampi erottaa järjestelmäkameran tai videokameroiden jäljestä.

Turhakeosaston eliittiä

Retroluuri eli kännykkään johdolla yhdistettävä vanhanaikaisen lankapuhelimen luuria muistuttava laite oli joulun hitti. Luureja on mahdollista ostaa myös langattomina. Kapistusta markkinoitiin paitsi hauskana, myös kännykän käytön turvallisuutta lisäävänä välineenä. Laitteen luvataan vähentävän päähän kohdistuvaa säteilyä jopa 99 prosenttia, mutta tähän ei tarjota mitään tutkimustulosta tueksi. Luuri toimii hauskana juttuna muutaman kerran, mutta jää harvemmin päivittäiseen käyttöön. Laitteella on myös sen verran kokoa, ettei sitä tule kannettua mukana kännykän kanssa. Suomalaiset viestivät muutenkin eniten erilaisten viestipalveluiden kautta. Luuri voisi olla kätevimmillään ehkä silloin, kun kotoa soittaessa joutuu jonottamaan pidemmän aikaa johonkin palvelunumeroon.

Minikaiutin tuo helposti menoa ja hauskuutta arkisiin tilanteisiin

Esimeriksi Kuningaskuluttajan testissä huomattavasti retroluuria toimivammaksi ja hyödyllisemmäksi kapistukseksi todettiin minikaiutin, jonka avulla voi kuunnella musiikkia puhelimesta esimerkiksi piknikillä, veneessä tai mökkireissulla. Kaiuttimia on saatavana monessa eri hintaluokassa ja erityisesti edullisemmat versiot jättävät toivottavaa äänenlaadun suhteen. Toisaalta minikaiuttimia käytetään monesti sellaisissa tilanteissa, joissa ei vaaditakaan täydellistä äänentoistoa. Joka tapauksessa huonompikin kaiutin on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin soittaa musiikkia suoraan puhelimen omasta kaiuttimesta. Laite mahtuu kätevästi mukaan kassiin, joten se on siinäkin mielessä hauska lisä kesän rientoihin.

Minikaiutin tuo helposti menoa ja hauskuutta arkisiin tilanteisiin

Ihana, kamala selfiekeppi

Selfiekeppi on yksi viime vuosien eniten huomiota herättäneistä härpäkkeistä ja se jakaa vahvasti mielipiteet. Toisten mielestä keksintö on nolo ja turha, eivätkä he voisi kuvitellakaan käyttävänsä sitä, ainakaan julkisella paikalla. Toiset taas ovat helpottuneita, kun pariskuntaselfieitä saa nyt otettua pyytämättä aina erikseen sivullisten apua. Selfiekeppi mahdollistaa muutenkin kuvien ottamisen eri kulmista, joten kuvaaja saattaa positiivisesti yllättyä kepin mahdollisuuksista. Erityisen paljon selfiekeppejä näkee Aasian maissa, mutta nykyään Suomessakin törmää tähän kapistukseen varsin usein. Jos päädyt hankkimaan selfiekepin, kannattaa kaupassa tarkastella hieman sen laatua. Kaikista edullisimmissa versioissa laukaisunappi saattaa olla liian jäykkä tai itse keppi hatara.

Ihana, kamala selfiekeppi

Tarkkaa jälkeä älykynän avulla

Puhelinten kosketusnäyttöä voi käyttää myös kynällä ja kosketuskynistä on saatavilla runsaasti eri malleja. Kosketuskynä saattaa helpottaa erityisesti hitaampien kirjoittajien kännykän käyttöä, sillä kynällä on helpompi osua oikeaan kohtaan näppäimistöä kuin pelkillä sormilla. Lisäksi kynä voi olla hyödyksi tarkkuutta vaativassa kuvankäsittelyssä ja tietenkin piirtämisessä.