Huawei – huipputekniikkaa vai vakoilua?

Huawei on maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja. Se nappasi kakkospaikan Applelta valtaamalla 10%:a koko maailman matkapuhelinmarkkinoista. Tästä huolimatta Huawein puhelimet ovat pannassa Yhdysvalloissa jossa Huaweita pidetään uhkana, johtuen Kiinan valtion osallisuudesta Huawein johtamiseen, sekä Huawein yhteyksistä Kiinan armeijaan. Tätä pidetään yleisestikin huolestuttavana, ei ainoastaan Yhdysvalloissa.

Huawei – huipputekniikkaa vai vakoilua?

Kiistämättä Huawein puhelinten tekniikka on huipputasoa. Sen P20 Pro-mallin kamera on markkinoiden paras. Vuoden 2018 alussa kolme tiedustelupalvelua Yhdysvalloissa varoitti Huawein mahdollisista vakoiluominaisuuksista ja hallitus allekirjoitti säädöksen, jonka mukaan Huawein puhelimet kielletään kaikilta hallituksen työntekijöiltä ja alihankkijoilta. Huaweita koskevat epäilyt ovat levinneet myös Britanniaan ja Australiaan. Brittihallitus julkaisi raportin jossa kritisoitiin Huawein turvallisuusprotokollaa, myös Australia on kieltänyt Huaweita ja toista Kiinalaista matkapuhelinvalmistajaa ZTE:tä toimittamasta teknologiaa Australian 5G verkolle.Kysymys kuuluukin miten tähän tilanteeseen on päädytty? Miten yksi suurimmista matkapuhelinvalmistajista on joutunut tällaisen geopoliittisen sotkun keskelle? Ja onko Huawei todellinen uhka laisinkaan. Vastauksia saadakseen pitää paneutua Huawein historiaan.

Huawein alkutaival

Huawein perustaja Ren Zhengfei perusti yrityksen 1987. Ren itse kulttuurivallankumouksen jälkeläisenä on kotoisin vaatimattomista olosuhteista. Yhteys Kiinan armeijaan tulee siitä, että Ren työskenteli Kiinan Kansan Vapautusarmeijassa (PLA). Huawei tosin kiistää Renillä olleen minkäänlaista sotilaallista arvoa, vaan että hänen roolinsa oli ainoastaan siviilipuolella, insinöörijoukoissa. Ren nousi tiedusteluinsinöörijoukkojen johtoon tehtävänään puhelintekniikan tutkimus Kiinan armeijalle. Ren palkittiin suorituksestaan ja kutsuttiin Kiinan Kommunistisen puolueen Kansalliskongressiin 1982. Kongressi on korkein taho Kommunistisen puolueen sisällä. Ren lähti armeijasta 1983 ja perusti Huawein neljä vuotta myöhemmin ilman mitään tukea hallitukselta tai armeijalta. Huawein alkuperäinen yritysidea oli toimia myyntiagenttina puhelinkeskuspalveluille. Vuonna 1990 Huawei rupesi valmistamaan omia tuotteitaan ja sen kasvu oli valtavan nopeaa. Vuonna 2000 se perusti Tukholmaan R&D-keskuksen ja 2004 se toi markkinoille ensimmäisen oman puhelimensa C300:n. Ottaen huomioon Renin armeijataustan, on ymmärrettävää että Huawein ympärillä leijuu epäilys armeijayhteyksistä, etenkin kun Huawein yritysrakenne on niin monimutkainen, että sen on ajateltu toimivan sumuverhona piilottaen sen yhteydet Kiinan hallitukseen. Kiinan armeija on edelleen Huawein suurin asiakas vaikka Huawei on kiistänyt yhteyden jo aikaisemmin. Tästä käytiin väittely Wall Street Journalissa, jossa julkaistiin Huawein puolusteleva vastaus syytteisiin että sillä olisi ollut osuutta vuonna 2011 tapahtuneeseen Yhdysvaltalaisen palvelimen tietovuotoon. Yhdysvallat on yrittänyt tutkia Kiinan valtion yhteyksiä Huaweihin vuodesta 2012. Kun Yhdysvaltojen Tiedustelukomitea pyysi Huaweita paljastamaan sen 10 suurinta osakasta, Huawei kieltäytyi vastaamasta. Huawein puhemies tosin väitti Australian tv-uutisissa ettei Kiinan hallitus omista yhtään osaketta Huaweista. Siinä mielessä hieman kyseenalaista, sillä Kiinan laki velvoittaa että Kommunisti puolueen komitea on edustettuna jokaisessa Kiinalaisessa yrityksessä.

Pitääkö olla huolissaan jos omistaa Huawein laitteita?

On totta että nämä yhteydet armeijaan ja Kiinan valtion ote Huaweista ovat huolestuttavia piirteitä kuluttajan kannalta. Nämä epäilyt toisaalta vain ruokkivat Kiinan ja Yhdysvaltojen jatkuvia jännitteitä kauppasodan ympärillä. Muistetaan myös että nämä vakoiluepäilyt ovat molemminpuolisia. Kiinan viranomaiset vetoavat jatkuvasti kansaa vaihtamaan Yhdysvaltalainen teknologia vastaavaan Kiinalaiseen. Voiko Huawei silti pysyä kärkikilpailussa mukana? Tottakai, sen tuotteet ovat huipputeknologiaa ja edustavat uskomattoman terävää teknologiahuippua ja nopeaa kehitystä. Kuitenkin, mikäli haluaa kaivaa asioita vähän syvemmältä, hälytyskellot alkavat soida. Nämä kiistattomat yhteydet Kommunistiseen puolueeseen ja armeijaan tekevät Huaweista epäilyttävän, salaisesti toimivan teknologiajätin, ja ennen kuin Huawei on valmis raottamaan tätä salaisuuksien verhoa,  ja tuomaan esiin todelliset taustavoimat, se pysyy poissa Yhdysvaltojen markkinoilta.

Pitääkö olla huolissaan jos omistaa Huawein laitteita?