Elokuvaintoilijan kotiteatteri

Elokuvaharrastajana pitkäaikainen unelmani on ollut kotiteatteri. Mieluiten katson elokuvat toki ihan elokuvateatterissa, mutta paljon tulee katsottua myös kotona. Erilaisten suoratoistopalveluiden ansiosta laatuelokuvia on saatavilla vuoden jokaiselle päivälle, ympäri vuorokauden. Hyvälaatuinen ja tarpeeksi suuri televisio meillä jo onkin, mutta elokuvissa kuvan lisäksi äänimaailma on äärettömän tärkeässä roolissa. Mitä enemmän elokuvia kotona katson, sitä enemmän häiritsee, etten ole tajunnut panostaa tähän puoleen. Elämyksestä jää jatkuvasti jotain vajaaksi. Toinen kotiteatterin rakentamiseen kannustava puoli on ollut puolison musiikkiharrastus, johon ei ole myöskään ollut saatavilla riittävän laadukasta äänentoistoa. Kotiteatterin myötä on siis ollut tarkoitus päästä nauttimaan myös hyvästä musiikista aivan uudella tasolla. Osin projektin tiellä on ollut tilanpuute, osin ihan perinteinen saamattomuus. Nyt uudessa kodissamme on kuitenkin vihdoin aivan oma pieni huoneensa elokuvien katsomista varten, joten on tullut aika panostaa kotiteatteriin uudella tavalla. Puoliso heittäytyi projektiin onneksi myös innolla mukaan ja metsästi eri kirpputoreilta vanhoja elokuvateattereiden kalusteita ja muuten tunnelmaan sopivaa sisustusta. Minun tehtäväkseni jäi tekniikan hankkiminen. Tästä alkoikin suuri selvitystyö, sillä vaihtoehtoja markkinoilla riittää.

Huomioi tilan akustiikka

Tällaisessa erillisessä huoneessa, joka tulee ainoastaan kotiteatterikäyttöön, täytyy ottaa huomioon myös äänieristys. Se mahdollistaa elokuvien katsomisen tai musiikista nauttimisen toisia häiritsemättä, mutta sulkee toisaalta ulkomaailman sujuvasti pois elokuvaelämyksen tieltä. Samalla täytyy toki perehtyä huoneen akustiikkaan, johon saisi helposti uppoamaan loputtomasti rahaa. Tässä oli pakko kuitenkin mennä budjetin ehdoilla.

Panosta tasapuolisesti sekä kuvaan että ääneen

Parhaimmat löytämäni vinkit tukivat kaikki kahta asiaa. Ammattilaiset kehottavat panostamaan ruutuun ja kaiuttimiin. Kuvan puolesta toimivia ratkaisuja ovat laadukas tv tai videoprojektori, joka toki vaatii lisäksi valkokankaan. Videotykki mahdollistaa suurimman kuvan ja oli siksi meidänkin valintamme tähän elokuvahuoneeseen. Tavalliseen olohuoneeseen sellaista voi olla vaikeampi mahduttaa, mutta onneksi myös hyvälaatuinen tv toimii oikein mainiosti kunnon äänentoiston kanssa. Kaiuttimiin saa menemään luultavasti saman verran rahaa kuin katselukalustoon, yleensä siis useamman tuhat euroa.

Kuusi, kahdeksan tai vaikka kymmenen kaiutinta

Perinteinen kotiteatterisysteemi on 5.1 -järjestelmä, jolloin ääntä tulee huoneeseen kuudesta eri kanavasta, joista yksi on matalien äänien toistoon keskittyvä subwoofer. Muut kaiuttimet toistavat ääntä kokonaisvaltaisesti. Kaiuttimista kolme kannattaa asettaa katsojien eteen ja loput kaksi taakse. Etukaiuttimet tulevat vasemmalle, oikealle ja keskelle, sivukaiuttimien toimiessa pääkaiuttimina. Toki kaiuttimien määrää voi myös kasvattaa, jolloin kyseessä on 7.1 tai mahdollisesti jopa 9.1 -järjestelmä.

Toimivan kotiteatterin varustukseen kuuluu aina myös vahvistin, jonka avulla pienitehoisista signaaleista saadaan kaikki tehot irti. Kaikki kotiteatterin laite- ja kaiutinkytkennät tehdään vahvistimen kautta. Näin saadaan myös kaiuttimien koko kapasiteetti käyttöön. Ilman vahvistinta laadukkaiden kaiuttimien mahdollisuuksista suurin osa jää käyttämättä.

Asenna ammattilaisen ottein

Kotiteatterisysteemeissä tulee mukana yleensä tarkat asennusohjeet, joita kannattaakin seurata. Järjestelmän asettelu siten, että se toimii mahdollisimman saumattomasti, vaatii aika tavalla perehtyneisyyttä. Esimerkiksi kaiuttimien sointisävyjen ja ominaisuuksien täytyy toimia keskenään. Pääkaiuttimet ovat äänentoiston tärkein palanen ja siksi koko systeemin rakentaminen aloitetaan yleensä niistä. Tässä kohtaa kannattaa erityisesti panostaa laatuun. Pääkaiuttimien ja keskikaiuttimen samankaltaisuus on tärkeää. Keskikaiuttimen laadusta tekee helposti mieli tinkiä, kun se hankitaan erikseen yksittäisenä. Sillä on kuitenkin tärkeä rooli erityisesti dialogin toistamisessa.