Bill Gates on muuttanut maailmaa sekä Microsoftin että hyväntekeväisyystyönsä avulla

Bill Gates ja Paul Allen perustivat ohjelmistoyhtiö Microsoftin yli 40 vuotta sitten ja tarina yhtiön alkuajoista tähän päivään on melkoinen.  Gates on edelleen mukana Microsoftin hallituksessa ja toimii Microsoftin teknologiajohtajana, asemassa jonka hän loi itselleen astuessaan alas toimitusjohtajan paikalta. Vaihdoksen myötä Gates halusi saada lisää aikaa toiminnalle perustamassaan hyväntekeväisyysjärjestössä. Talouslehti Forbesin arvioiden mukaan Gates on myös maailman rikkain ihminen, mutta antaa myös huomattavia summia hyväntekeväisyyteen.

Bill Gates on muuttanut maailmaa sekä Microsoftin että hyväntekeväisyystyönsä avulla

Innostus tietokoneisiin alkoi jo teini-iässä

Bill Gates on kotoisin Seattlesta, Washingtonin osavaltiosta. Hänen isänsä on lakimies ja tarkoitus oli, että poika seuraisi hänen jalanjälkiään. Gatesilla olisi varmasti ollut kaikki edellytyksen lakimiehen uralle, sillä koulussa hän menestyi hyvin kaikissa aineissa. Gates oli tutustunut tietotekniikkaan jo varhain, sillä hän opiskeli yläkouluikäisenä varakkaassa ja hyvätasoisessa Lakeside School -yksityiskoulussa ja kouluun hankittiin yksi alueen ensimmäisistä tietokoneista. Koneesta innostuivat erityisen paljon juuri Bill Gates ja Paul Allen.

Innostus tietokoneisiin alkoi jo teini-iässä

Gates ja Allen kehittivät määrätietoisesti taitojaan tietokonetta koskien ja alkoivat pian kirjoittaa myös omia tietokoneohjelmia paikallisille yrityksille. He uskoivat jo tuolloin, että lähitulevaisuudessa koneet tulisivat yleistymään myös kotitalouksissa ja niiden hinnat tulisivat kohtuullisemmiksi. Gates on myöhemmin kertonut, että häntä ja Allenia pidettiin aivan ylioptimistisina heidän hahmotellessaan tulevaisuutta, jossa jokaisessa kodissa olisi tietokone, mutta nuorukaiset uskoivat visioonsa. Lukion jälkeen Gates jatkoi opintojaan Harvardin yliopistossa, mutta opinnot jäivät kesken liike-elämän tarjotessa houkuttelevampia mahdollisuuksia.

Microsoftista käyttöjärjestelmien monopoli alle kymmenessä vuodessa

Microsoftin tarina alkoi vuona 1975 Albuquerquesta New Mexicon osavaltiosta, mutta toimipaikka siirrettiin pian Seattleen. Ohjelmistoyrityksen tulevaisuuden todellinen käännekohta oli, kun tietokonevalmistaja IBM alkoi vuonna 1980 valmistaa henkilökohtaisia tietokoneita ja päätti tilata käyttöjärjestelmät Microsoftilta. Myöhemmin talouslehti Financial Times on kuvaillut, että nuoren Bill Gatesin ja IBM:n edustajien tapaaminen Floridassa syksyllä vuonna 1980 on taloushistoriassa yksi mullistavimmista, yksittäisistä tapahtumista. Tapaamisessa sovittiin, että Microsoft toimittaa IBM:n tietokoneille käyttöjärjestelmän, mutta pidättää itsellään oikeuden kaupata järjestelmää myös muille toimijoille. Tuon tapaamisen seurauksena Gatesista tuli merkittävän varakas ja teknologiateollisuuden kehitykselle annettiin suunta vuosiksi eteenpäin ja Microsoft saavutti käyttöjärjestelmien osalta monopoliaseman.

Viisi vuotta myöhemmin, vuonna 1985 Microsoft esitteli Windowsin ensimmäisen version. Kaksi vuotta myöhemmin Gatesista oli tullut miljardööri, vain hieman yli 30-vuotiaana. Suurelle yleisölle Windows tuli tutuksi viimeistään vuonna 1990, kun siitä julkaistiin versio 3.0. Myöhemmät versiot ovat saaneet osakseen sekä kehuja että kritiikkiä.

Gates jakaa aikansa Microsoftin ja hyväntekeväisyyden välillä

Gates jatkoi pitkään työskentelyä Microsoftin toimitusjohtajana, mutta on nykyään vaihtanut tehtävää teknologiajohtajaksi. Nykyään yhtiöllä ei ole enää samanlaista monopoliasemaa, vaikka Microsoft on edelleen kiistatta menestynyt yhtiö. Kilpailijaksi on tullut kuitenkin monia vahvoja toimia mm. hakukoneiden, sosiaalisen median palveluiden ja langattoman internetin markkinoilla. Tällä hetkellä Microsoft työllistää noin 123 000 työntekijää ympäri maailmaa. Vain noin puolet työskentelee Yhdysvalloissa. Microsoftin liikevaihto on noin 80 miljardia euroa.

Gates jakaa aikansa Microsoftin ja hyväntekeväisyyden välillä

Maailman rikkain mies on tunnetusti jakanut omaisuuttaan avokätisesti erilaisiin projekteihin ja hyväntekeväisyyteen. Bill Gates ja hänen vaimonsa Melinda Gates perustivat vuonna 2000 säätiön, jonka kautta he koordinoivat hyväntekeväisyyskohteitaan. Säätiöllä onkin ollut valtava vaikutus esimerkiksi kehitysmaissa elämänlaadun parantamisessa. Osa varoista suunnataan köyhien lasten auttamiseen ja lisäksi säätiöllä on runsaasti projekteja, joiden avulla pyritään saamaan lisää tietokoneita ja internet-yhteyksiä kirjastoihin. Forbes-lehden arvion mukaan Gatesin hyväntekeväisyyteen lahjoittama summa voi olla jopa 27 miljardia euroa.