Älykodit saapuvat – oletko valmis?

Älykoti eli esineiden internet ei ole pelkästään tulevaisuuden visio, vaan älylaitteet vaikuttavat jo monen kodin arkeen. Uudiskohteiden joukosta löytyy valmiiksi rakennettuja älykoteja, mutta myös nykyisestä omasta kodistaan voi tehdä älykkäämmän muutamilla pienillä muutoksilla. Nykyään älykoteja rakennetaan paremmiksi laite laitteelta, mutta tulevaisuudessa älykotien uskotaan toimivan vielä paljon itsenäisemmin ja vain yhden yhteisen järjestelmän avulla. Laitteet viestivät keskenään verkon kautta ja parhaimmillaan älykäs järjestelmä osaisi jopa ennakoida asukkaan tarpeita. Tämä muuttaisi merkittävästi monien arkea.

Älykodit saapuvat – oletko valmis?

Automaatiosta apua arkeen

Tällä hetkellä älykäs asuminen pitää sisällään yleensä osin automatisoitua talotekniikkaa. Monissa kodeissa on käytössä turvakamerat tai muut turvajärjestelmät. Kodin ja pihan valaisu, lämmitys ja ilmanvaihto hoidetaan mielellään älyjärjestelmien avulla. Tämä mahdollistaa esimerkiksi lämmityksen kytkemisen päälle mökille, kun asukaat ovat vasta matkalla kohteeseen. Samalla tiedot vikatilanteista kulkevat nopeasti tiedotteina kännykkään.Automatisoitu talotekniikka on oiva keino kontrolloida kulutusta, mutta myös säästää. Vaikka laitteiden asentaminen maksaa, tuovat ne monien mielestä merkittävästi lisää turvallisuutta ja laatua arkeen. Sähkön ja veden kulutusta on helppo seurata ja toiminnot joita ei juuri silloin tarvita, on helppo kytkeä pois päältä vaikka etänäkin. Lisäksi vahinkotilanteissa voidaan välttyä suuriltakin menetyksiltä, jos esimerkiksi vesivuotovahti ilmoittaa vuodosta, ennen kuin vesivahinkoa ehtii syntyä.

Lisää älykkyyttä pistorasian kautta

Jos omasta kodistaan tai vapaa-ajan asunnostaan haluaa muokata älykkäämmän, helppo tapa aloittaa on älypistorasia. Kun taloudesta löytyy älypistorasia, siihen kytketyt laitteet voi kytkeä päälle tai pois kännykkäsovelluksen avulla. Arjessa tämä voi helpottaa niinkin yksinkertaisia asioita kuin huolta siitä, jäikö silitysrauta tai kahvinkeitin päälle. Älypistorasia on myös ensimmäinen askel sähkönkulutuksen tarkempaan hallitsemiseen, sillä sen voi asettaa ajastimen avulla oman viikkorytmin mukaiseksi.

Lisää älykkyyttä pistorasian kautta

Uuden ajan älykodit

Nykyistä merkittävästi älykkäämpien esineiden arvioidaan olevan osa koteja viimeistään vuonna 2022, jolloin Gartnerin tutkimuslaitos arvioi kodeissa olevan noin 500 verkkoon kytkettyä älylaitetta. Älykodeissa sensorit aistivat asukkaiden päivittäisiä tapoja ja elämänrytmiä, tallentaen tietoja myöhempää käyttöä varten. Datapankki olisi myös kodin muiden älylaitteiden käytettävissä, jolloin Gartnerin visioissa esimerkiksi kalenteri voisi suoraan tiedottaa herätyskelloa tavallista aikaisemmasta aamupalaverista. Tähän voisi puolestaan reagoida kahvinkeitin, joka menisi päälle hieman normaalia aikaisemmin. Vaikka nämä kuulostavat vielä melko kaukaisilta visioilta, on yksittäisten laitteiden kohdalla otettu jo merkittäviä askelia kehityksen suuntaan. Samsung on tuonut markkinoille älykkään jääkaapin, joka havainnoi sisältä löytyviä tuotteita. Jonkin tuotteen loppuessa, jääkaapin avulla on periaatteessa mahdollista tilata kaupasta lisää tuotetta kotiin. Maksu hoituu tässä esimerkissä Master Cardin sovelluksen kautta.

Innostusta ja uhkakuvia

Kaikki kuluttajat eivät ole yhtä innoissaan älykotivisioista, sillä liian itseohjautuva tekniikka saa aikaan pelkoja kontrollin vähenemisestä. Vaikka kuluttajat selvästi suosivat käyttöliittymältään mahdollisimman yksinkertaisia laitteita, haluavat he silti pitää ne esimerkiksi omassa ranteessaan, josta niitä pystyy tarkastelemaan ja säätämään. Ensi alkuun älylaitteilta odotetaankin helpotusta lähinnä päivittäisiin mekaanisiin tehtäviin, jolloin ne eivät kuitenkaan tekisi itseohjautuvasti muutoksia.

Innostusta ja uhkakuvia

Gartnerin visioiman älykodin tiellä ei ole niinkään itse teknologia, vaan monet ratkaistavat ongelmat koskien tietoturvaa ja eri maiden viranomaissäädöksiä. Älyteknologia jatkaa kuitenkin kehittymistään ja tulee varmasti näkymään kiihtyvällä tahdilla kodeissa. Yksi suuri ryhmä, joka älyratkaisuista voisi hyötyä, ovat vanhukset ja muistisairaat. Jo nyt useissa senioriasunnoissa on käytössä erilaisia hälytysrannekkeita, liiketunnistimia ja automaattisesti avautuvia ovia. Lisäksi käytössä on palveluita, jotka mittaavat ja lähettävät terveystiedot suoraan hoitavalle lääkärille. Jatkossa teknologiaratkaisuista toivotaan olevan entistä enemmän hyötyä myös ympäristölle.